Rijksgebouwendienst

Rijksgebouwendienst - Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Openbaar Ministerie Lelystad

Samen met de rechtbank en de Raad voor de Kinderbescherming vormt het Openbaar Ministerie in Lelystad een 'justitieel blok' bij het station van Lelystad. Het gebouw is in mei 2008 opgeleverd. 

Architectuur

De rechtbank van Dam en partners, de Raad voor de Kinderbescherming van Onyx architecten en het Openbaar Ministerie van architect Rob Hootsmans zijn zeer verschillend van architectuur, maar in kleur en hoogte op elkaar afgestemd. Ze zijn allemaal donker van kleur; samen vormen ze een L.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten van een groot, rechthoekig en zwart gebouw oogt het Openbaar Ministerie open en toegankelijk vanwege de grote raampartijen en de transparante gaasconstructie aan de buitenkant. In contrast met de zwarte buitenkant is het interieur voornamelijk wit van kleur. Het gaas van de buitenkant komt in iets fijnere vorm terug in de kantoorkamers; de muren en deuren zijn ermee bekleed. De gangzijde van de kamers is van ondoorzichtig glas gemaakt, zodat ook daar het daglicht binnen kan komen.

Het gebouw heeft zes lagen; het archief zit ondergronds. De begane grond huisvest de publieksvoorzieningen en op de bovenste laag zitten het bedrijfsrestaurant en de vergaderzalen. Uitgangspunt bij de indeling van de ruimtes was zoveel mogelijk licht en uitzicht.

De plattegronden van de drie kantoorverdiepingen zijn vrijwel gelijk. Om het kernblok met de techniek, het trappenhuis, de pantry, toiletten en werkkasten zijn de kantoorruimten gesitueerd. De wanden zijn eenvoudig demontabel, zodat een eventuele nieuwe gebruiker zijn eigen indeling kan maken.

Hootsmans architectuurbureau ontwierp een in meerdere opzichten innovatief gebouw. Het pand is duurzaam; het is energiezuinig is en heeft een prettig binnenklimaat. Het gebouw heeft klimaatgevels en betonkernactivering. De betonnen vloeren worden gebruikt voor koeling en verwarming. De klimaatgevel zorgt voor een voortdurende aanvoer van verse lucht van buiten en een constante binnentemperatuur.

Opmerkelijk is het kunstwerk in een van de wanden van de hal. In hetzelfde grid als de raampartijen zijn teksten leesbaar die refereren aan sociale processsen en bewegingen in maatschappij en media. De maker is Annelys de Vet.

Omvang

4.489 m2

Locatie

Lelystad

Gebruiker

Openbaar Ministerie

Opdrachtgever

De Rijksgebouwendienst

Meer informatie

magazine Smaak 37

  • Foto's van het Openbaar ministerie in Lelystad